Kategorie


Vybrané výrobky Fondu Sidus
můžete zakoupit i v síti lékáren


»

Pohled na zelí od výživové poradkyně Ing. Evky Kocurkové
(http://www.vedeckavyziva.cz/, http://www.azvyziva.eu/, vystudovaný obor: Vědecká výživa lidí, publikační činnost: MF, Biorevue,...)

Zelí je vitamínovou bombou pro zdraví nás dospělých i zdraví dětí a dokáže posilnit obranyschopnost organizmu a osídlit střevní mikroflóru přírodními probiotiky.

Je hlavním zdrojem vitamínu C, E, vit. skupiny B a K, ale obsahuje i železo, fosfor, flór, hořčík či draslík. Okrem toho obsahuje laktobacily, působí jako antioxidat a je požíračem tuku.

Proč je pravidelná konzumace zelí tak účinná?

Pomáhá organizmus detoxikovat, přirozeně pročistí steny žaludku, usnadňuje aj našemu metabolizmu, je i proti rakovinotvorným buňkám či samotným nádorovým onemocněním. Podporuje i náš mozek, nervy, tvorbu červených krvinek, růst buněk, funkci svalů, bojuje proti infekcím a virům, má protizánětlivé a antibiotické účinky, snižuje vysoký krevní tlak a hladinu cukru v krvi.

Denně stačí přibližně 200 až 300 gramová porce kvašeného domácího zelí nebo jeho čerstvé šťávy.

Zajímavosti o zelí, které jste možná nevěděli:

  • v syrovém stavu obsahuje dvakrát více vitamínu C než citrón
  • slouží jako prevence rakoviny, Alzheimera, dobře vplývá na játra i dýchací soustavu
  • léčí žaludeční vředy, nemoci dvanáctníka, tlustého střeva, i hemoroidy
  • zmírňuje záněty, dezinfikuje a šťáva z jeho listů odvádí škodlivé látky i přes kůži
  • zbavuje tělo toxinů a detoxikuje
  • prý zmírňuje i příznaky opilosti (podle starých Římanů)
  • zpomaluje stárnutí, podporuje hubnutí
  • pomáhá při pocitu plnosti, pálení záhy

Proč domácí zelí?

I v případě kvašeného zelí platí, že to kupované často nemá ani polovinu z toho, co by pravé poctivé kyselé zelí mělo obsahovat. Proto jsem se připojila do „kampaně“ Fond Sidus, protože taky platí heslo „od tradice babiček přímo na náš stůl“.

Ing. Eva Kocurková
Vědecká výživa lidí

 

M2ExNzJlYj