Kategorie


Vybrané výrobky Fondu Sidus
můžete zakoupit i v síti lékáren


» Pickles - Zdravá škola
Pickles - Zdravá škola

INFORMACE: +420 778 476 805 nebo pickles@fondsidus.cz

REFERENCE: http://www.fondsidus.cz/tom/14-ZDRAVA-VYZIVA/196-Skoly-a-skolky

OBJEVTE POKLAD NAŠICH MOUDRÝCH PŘEDKŮ

MOUDROST NAŠICH BABIČEK spočívala v tom, že si ještě pamatovaly, co je pro lidské tělo dobré a zdravé.

CO JE TO PICKLES?
Pickles je zelenina, která určitou dobu byla vystavena kvalitním mléčným bakteriím. Samozřejmě je čerstvá zelenina pro organismus dobrá, jenže kvašená zelenina je daleko lepší. Dochází zde totiž k zvýšení množství vitamínů, uvolnění minerálních látek a především nezbytných trávících enzymů.

CO NENÍ PICKLES?
Není to skutečně obyčejný salát a není to ani pouze nakrouhané a ochucené zelí. Rozhodně to není ani zelí zalité lákem.

PROČ DÁVAT DĚTEM PICKLES, KTERÉ JE BEZ KONZERVANTŮ, CHEMIE A STERILIZACE?

  • Obsahuje vyšší množství vitamínu C než  čerstvá zelenina, a to díky mléčnému kvašení
  • Obsahuje vitamín B12, jež podporuje správnou funkci nervové soustavy
  • Obsahuje vápník, železo, draslík, zinek, fluor, hořčík a také důležité enzymy
  • Obsahem všech těchto látek aktivně podporuje imunitní systém, který tak snadněji bojuje s viry a bakteriemi
  • Chutná kysele, ale v těle se chová jako zásaditý záchranář, který podporuje činnost střev a pomáhá vylučovat toxické látky z těla.
  • Svou zásaditostí je výbornou prevencí proti onkologickým chorobám
  • Pomáhá proti alergiím, únavě, smutku
  • Upravuje pH krve, slin a moči, dále snižuje vysoký tlak a naopak zvyšuje tlak nízký

MŮŽETE SI VYROBIT PICKLES SAMI?
Můžete, a domácí výrobu všem doporučujeme. Je sice pracná a časově náročná, ale výsledek stojí za to. Protože ve škole podmínky k výrobě většinou nejsou vhodné, můžete se s důvěrou obrátit na naši manufakturu a na naše, generacemi „vyšlechtěné“ bakterie : )

CHUTNÁ PICKLES DĚTEM?
Dětem bez správných stravovacích návyků je ideální na začátku podávat pravidelně menší množství (vrchovatá polévková lžíce) jako přílohu, která může být navíc mírně doslazena. Postupně dětem nedělá problém přijímat přírodní variantu bez cukru. Dodáváme přírodní i slazenou variantu.

VYHAZUJÍ VAŠE DĚTI PICKLES?
Některé děti ano, stejně jako ostatní zeleninu, protože mají takové stravovací návyky z domova. Proto doporučujeme, dávejte dětem menší porci. I ta má dostatek zdravých látek, pokud se jí pravidelně. Pro podporu trávení stačí jedna vrchovatá polévková lžíce. Děti si pickles zamilují.

KTERÉ ŠKOLY S NÁMI SPOLUPRACUJÍ?
Pickles od nás odebírají školy, kde vedoucí jídelny, i přes veškerá možná negativa (malý rozpočet, špatné stravovací návyky dětí), upřednostňuje zdraví malých strávníků. V praxi se osvědčilo objednat pickles na tři týdny a poté pravidelně přidávat k vhodnému obědu.

JE NAŠE PICKLES DRAHÉ?
Není. Cena je naopak obvyklá a setkáte se s ní při nákupu opravdu poctivě kvašené zeleniny bez konzervantů a jiné chemie.

PICKLES SIDUSÁČEK - cena: 288 Kč / balení 3 kg, složení: Bílé zelí, mrkev, cibule, mořská sůl, aktivní bakterie mléčného kvašení a "špetka lásky" (pro děti případně doslazeno cukrem)

KYSANÉ ZELÍ SIDUSÁČEK - cena: 259 Kč / balení 3 kg, složení: Bílé zelí, kmín, hořčičné semínko, mořská sůl, aktivní bakterie mléčného kvašení a "špetka lásky"

UCHOVÁVEJTE při teplotě od +1 až 5°C

EXPIRACE: 45 DNÍ

Informace a objednávky můžete provést na telefonním čísle 778 476 805 a emailu pickles@fondsidus.cz .

Standardní rozvozový den je úterý. Rozvoz zajišťujeme zatím jen pro pražské školy. Kapacita naší manufaktury je omezená. Proto je lepší včas rezervovat.

Návod na výrobu kvašené zeleniny

Nakrouháme zelí a nasolíme (hrubozrnnou mořskou solí). Následně zelí řádně v rukou uhněteme (při větším množství  zelí klasicky našlapeme). Díky soli a mechanické práci zelí pustí šťávu a změkne. Poté přidáme ostatní zeleninu, řádně promícháme a vložíme do kvasné nádoby (např. zeláku či čtyřlitrových sklenic). Nyní ideálně naočkujeme zeleninu správnými bakteriemi. Bakterie získáte buď zakoupením kvalitního pickles v obchodě (a použijete z něj šťávu jako očkovací látku). Hmotu zatížíme tak, aby byla cele ponořena a necháme při pokojové teplotě kvasit. Doba kvašení se odvíjí od teploty okolí a činí 4-10 dní. Poté pickles uložíme do chladu (např. ve sklenicích do lednice). Chlazené pickles nám vydrží dlouhou dobu, klidně půl roku. Vždy dbejte na to, aby zelenina byla ponořena v kysané šťávě.

Nezapomeňte si vždy ponechat trochu šťávy pro očkování následující výroby.

Složení Pikcles Siduáček: Bílé zelí, mrkev, cibule, mořská sůl

 

Výrobu a zásobování škol kvašenými saláty zajišťuje Fond Sidus distribuce, s.r.o..
Stoprocentním vlastníkem společnosti je Fond Sidus, z.ú.


"Malá (r)evoluce" ve školním stravování

http://eliatv.cz/mala-revoluce-ve-skolnim-stravovani-aneb-pohadka-o-kvasene-zelenine/4312

http://cestyksobe.cz/mala-revoluce-ve-skolnim-stravovani-aneb-pohadka-o-kvasene-zelenine/12864